Във Военната база в Сарафово вече са настанени първите украински бежанци. Те

...
Във Военната база в Сарафово вече са настанени първите украински бежанци.
Те
Коментари Харесай

От хотелите в Слънчев бряг - във военна база в Сарафово и контейнери в Елхово -

Във Военната база в Сарафово вече са настанени първите украински бежанци.

Те са превозени с два рейса от Слънчев бряг, като са главно майки с деца, заяви БНР. Освен в Сарафово буферен лагер ще има и в Елхово.

Украинските бежанци ще бъдат настанявани в буферните центрове за не повече от 3-4 дни, до момента в който бъдат ориентирани към съответната държавна база след оценка на потребностите му.

Днес е последният ден от правителствената програма за бежанци, по която страната плащаше по 40 лв. дневно на човек на хотелиерите. След безпорядък и дезинформация бежанците всеобщо не се възползваха от оферти им превоз до държавни почивни бази навътре в страната. В резултат, през вчерашния ден вицепремиерът Калина Константинова ненадейно разгласи, че тази самодейност стопира. „ Няма да разреша нито един рейс или трен на тръгне празен “, съобщи Константинова. Тя сподели, че бежанците, които няма къде да отидат, ще бъдат краткотрайно настанени в буферните центрове в Сарафово и Елхово.

Когато потенциалът на военната база в Сарафово се изчерпи, хората ще бъдат настанени в палатки, които ще бъдат климатизирани. На място  е дошъл екип на Върховния комисариат към Организация на обединените нации за бежанците. Експертите са там по покана на представители на българското държавно управление в района, с цел да ревизират при какви условия ще бъдат настанени украинците.

Полицаи охраняват базата на Министерството на защитата в Сарафово и не позволяват влизането на публицисти, съобщи БНР. Тя  е строго охранявана и потенциалът ѝ е 200-250 души. На място ще бъде построен и палатков лагер от към 700-800 палатки, които да поемат възможния бежански напън.

" Директното настаняване в държавни бази на украински жители завършва. Всеки, който желае да бъде настанен в държавна база, първо би трябвало да мине през буферен лагер, да се открият действително неговите потребности и по-късно да бъде ориентиран към съответната държавна база. Има заслон, има вода, има храна, има тоалетни и особено пък в Сарафово, това е място, където военнослужещите всяка година вървят да почиват, макар че на украинските жители им се вижда, че са несъответствуващи тези условия ", съобщи пред публицисти Пламен Янев, зам.-областен шеф на Бургас, представен от БГНЕС.

„ Условията в Елхово са контейнери за бежанци и отговорят на условията за бежански лагер ”, добави Янев.



Част от хотелиерите в Слънчев бряг обявиха, че ще задържат украинците по новата стратегия или като личен състав. Много от чужденците обаче към този момент са решени да изоставен страната, като се насочат към страни от Западна Европа. Много от украинците у нас са декларирали, че ще се насочат към румънската столица.

Към днешна дата, страната не разполага с точни данни за броя на украинските жители, които се намират на територията на област Бургас.

Украинските жители, които чакаха рейса за Сарафово в Слънчев бряг, споделиха пред Българска национална телевизия, че не знаят какво ги чака.

" Нищо не ни споделиха. Вчера вечерта разбрах, че през днешния ден ще ни чака рейс и нищо повече. Чухме, че ще ни реалокират в някакви бараки, само че ние сме с деца, не знам какво ще вършим. Няма да останем, в случай че няма естествени условия за живот. Ще желаеме помощ от доброволци ", съобщи Марина от Днипро.

" Вчера хората ги реалокираха в базата в Китен. Ние сме подготвени да отидем там. Не ни би трябвало море, не ни би трябвало разкош - просто естествени условия за децата ", сподели Вика от Днипро.

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР